ALI BO KORONAVIRUS POKOPAL ZERO WASTE PRIZADEVANJA?

Avtor: Katja Sreš, povzeto po UPSTREAM, dne 19. March 2020, 09:03

Dejstvo je, da nas je trenutna situacija presenetila nepripravljene, zato je toliko bolj pomembno, da držimo skupaj ter sprejemamo prave in odgovorne odločitve. A tudi ta kriza bo minila in od nje je odvisno, kako si bomo tlakovali naši prihodnost. V težkih časih nam majhno luč upanja dajejo podatki o nižjih stopnjah onesnaženosti ter vračanju flore in favne v degradirana območja, ki jih je ustvaril homo sapiens. Samo ljudje lahko poskrbimo, da tako tudi ostane, ko se življenje vrne v ustaljene tirnice.

Zdravje je na prvem mestu, zato smo skupaj s kolegi iz mednarodnih mrež pripravili nekaj izhodišč, kako lahko brez skrbi in panike še naprej poskrbimo za odgovoren odnos do okolja.

Ali so izdelki za ponovno uporabo varni?

 • DaMilo in vroča voda uspešno kljubujeta koronavirusu, ostalim virusom in bakterijam. Uporaba pomivalnega stroja zaradi visokih temperatur in daljšega cikla pranja ‘odplakne’ še zadnje dvome in skrbi.
 • Kot je dr. Vineet Menachery, mikrobiolog na Univerzi v Teksasupred kratkim pojasnil: »Močno dvomim, da bi kateri koli virus preživel pranje v pomivalnem stroju.«

Ali niso izdelki za enkratno uporabo bolj varni?

 • To ne drži, v kolikor vzdržujemo ustrezno higieno izdelkov za večkratno uporabo. Izdelki za enkratno uporabo so lahko gostitelji in prenašalci virusov in bakterij, ki so nanje zašli v času proizvodnje, transporta, polnjena zalog in uporabe.
 • Poleg tega pa je nedavna strokovna raziskava potrdila, da je v embalažah za živila več kot 12.000 kemikalij, od katerih mnoge škodujejo našemu zdravju. Pri izdelkih za večkratno uporabo skrbi, da bi toksini prehajali v živila, tako ni.

Ali je varno uporabljati stekleničko in lonček za večkratno uporabo?

 • Absolutno! Koronavirus se večinoma prenaša kapljično (kihanje, kašljanje) in ne prek vaših stekleničk in lončkov za večkratno uporabo.
 • Če ste na poti, bodite pozorni le na to, da se s stekleničko pri polnjenju vode ne dotikate pipe in da si umijete roke po uporabi pitnikov. Isto velja za lonček za kavo ali čaj na poti.
 • Pripomočke za večkratno uporabo redno pomijte z milom in vodo, še boljše bo, če si boste pomagali s pomivalnim strojem.

Nekaj globalnih verig (Starbucks, Dunkin’ Donuts) je že naznanilo, da prepovedujejo uporabo lastnih izdelkov potrošnikov za večkratno uporabo. Kaj to pomeni?

 • Prav je, da podjetja v ospredje postavljajo zdravje uporabnikov. A plastično onesnaževanje bo še naprej naš velik problem, tudi ko koronavirus mine.
 • Ravno ta kriza nam je jasno pokazala, da še nimamo razvitih ustreznih sistemov za varno ponovno uporabo in dostavo živil na dom.
 • Posledično lahko po eni strani pride do inflacije izdelkov za enkratno uporabo in povečanja naročil dostave na dom, kar že doživljamo. Po drugi strani pa je to priložnost za razvoj učinkovitih, okolju in ljudem prijaznih modelov, kot jih že najdemo pri Green Tiffin in Planted Table v San Franciscu in Superfine Tiffins v New Yorku. Samo pomislite, koliko manj odpadkov bi v času samoizolacije ustvarili, v kolikor bi imeli te sisteme že vzpostavljene!

Bo koronavirus ustavil zero waste gibanje, ki med drugimi gradi na principih ponovne uporabe in rinfuze?

 • Nikakor! Medtem ko bo koronavirus za nekaj časa v našem življenju marsikaj spremenil, to ne bo spremenilo naših temeljnih vrednot, kot so prizadevanja za zdravje ljudi, zdrav planet in trajnostno gospodarstvo.
 • Je pa trenutna kriza odlična priložnost, da se nekaj novega naučimo in še več poudarka namenimo varni uporabi izdelkov za večkratno uporabo.

V primeru dodatnih dvomov in vprašanj smo Ekologi brez meja za vas na voljo prek vseh varnih poti (info@ocistimo.si, 040 255 433, ali na družbenih omrežjih).

In še najpomembnejše: poskrbite zase in za druge! Tudi mi ostajamo doma!