Donacija dohodnine-POPRAVEK DAVČNE ŠTEVILKE V ZAHTEVI

“Nevladne organizacije bodo po novem upravičene do donacij v višini 1 % odmerjene dohodnine, ne več 0,5 %. Gre za ukrep, ki ga je določil Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19, poznan tudi kot #PKP7, veljal pa bo trajno.

Do donacij v višini 1 % odmerjene dohodnine bodo nevladne organizacije upravičene že za odmerno leto 2020. Pomembna sprememba je tudi ta, da se lahko naši podporniki zanjo odločijo vse do 31. maja 2021.” (Novice Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto, jan. 2021)

 Društvo Proteus je v letu 2020 prejelo samo 80,00 EUR donirane dohodnine, kar pomeni, da se nismo dovolj angažirali za naklonjenost simpatizerjev narave in okolja, kar lahko popravimo letos. Zato

predlagam, 

– da vsi člani društva, če smo zavezanci dohodnine!, namenimo del svoje dohodnine Društvu Proteus,

– da do 31.5.2021 vsak član, pridobi vsaj enega donatorja dohodnine in

– da si člani društva zadamo kot trajno nalogo pridobivati simpatizerje in nove donatorje dohodnine.

Če imaš digitalno potrdilo za elektronsko podpisovanje dokumentov se lahko zahteva enostavno odda v elektronski obliki na povezavi FURS:

https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/openportal/CommonPages/Opdynp/PageD.aspx?category=namenitev_dela_dohodnine_fo

Če digitalnega potrdila še nimaš si ga lahko enostavno in poceni urediš na tvoji Upravni enoti. Uporabno je tudi za bančno poslovanje in vse druge on-line namene, ko je potreben tvoj podpis. Mnogi ga zato že imamo.

Če digitalnega potrdila še nimaš lahko zahtevo za donacijo dela dohodnine oddaš na priloženem obrazcu, kjer sta ime in DŠ društva že vpisana. Donator vpiše samo še odstotek, ki ga namenja društvu. Upoštevati je treba da se z novo zahtevo prekliče vse dosedanje donacije zato jih je potrebno ponovno vpisati, če donator želi donirati del dohodnine večim organizacijam.

Kot rečeno, donirajo lahko samo zavezanci za dohodnino, med temi pa želimo pridobiti čim več zavezancev z višjimi dohodki in tiste, ki dela svoje dohodnine še niso namenili nobeni organizaciji.

Donatorji, ki to želijo, lahko kopijo svoje zahteve pošljejo društvu na e-naslov

 info@proteus-belakrajina.si .

Lep dan in veliko uspeha pri pridobivanju novih donatorjev za naše društvo!

Niko Šuštarič, predsednik