Eno leto v življenju bukovega drevesa

Smo se kdaj vprašali, kaj vse eno drevo doživi v enem letu? 

Oglejte si fascinanten posnetek, ki prikaže eno leto v življenju bukovega drevesa in njegovih obiskovalcev. Drevo, ki je postalo pomembna postojanka, kažipot in razpotje sporočil, ki ostanejo za gozdnimi obiskovalci. 

Vse prevečkrat se danes drevesa, reke, polja … naša naravna bogastva obravnava kot nekakšno administrativno oviro pri širjenju avtocest, gradnji hidroelektrarn, in še bi lahko naštevali. A ti naravni ekosistemi omogočajo blaginjo in življenje na sploh. Drevo nam nudi senco in hlad v poletni vročini, drevesa zadržujejo vodo ter varujejo pred poplavami in plazovi, drevesa srkajo C02 in pomagajo brzdati globalno segrevanje, gozdovi nudijo dom in zatočišče živalim. Tudi v tem letu smo bili priča napadu na naravo. V senci epidemije je skušala vlada RS odpraviti okoljske varovalke in utreti skoraj prosto pot za okolju škodljive gradnje. Nekatere takšne posege je uspelo zaustaviti, zagotovo pa je še veliko bojev pred nami.

Na mestu je vprašanje, ki si ga je zastavil igralec Edward James Begley Jr. “Ne razumem, zakaj ko uničujemo nekaj, kar je ustvaril človek, temu rečemo vandalizem, ko pa uničimo nekaj, kar je ustvarila narava, to imenujemo napredek.” Zakaj?

Še naprej se je potrebno boriti, da cene ekonomskega razvoja ne bomo plačali z onesnaženim zrakom in porušenimi drevesi, temveč da bomo gradili prihodnost z mislijo na ljudi in živi svet, ki nas obdaja.