Vpliv baznih postaj na okolje

Slovenija namerava do konca prihodnjega leta na slovenskih železnicah uvesti digitalni radijski sistem (GSM-R), s čimer bi se slovenske železnice povezale v enotni evropski sistem za upravljanje železniškega prometa. Poleg tega bi z naložbo povečali varnost železniškega prometa, poenotili obstoječi sistem radijske komunikacije, zagotovili manjše motnje in zamude vlakov ter prihranili pri izdatkih za signalno opremo.

baznaPostajaMinistrstvo za infrastrukturo in prostor mora za to po Sloveniji postaviti 252 stolpov, na katere bodo namestili oddajnike in z digitalnim signalom v celoti pokrili 1500 kilometrov železniških prog. Gre za enega večjih projektov v državi, vrednega skupaj skoraj 150 milijonov evrov. A vse kaže, da ga ministrstvo ne bo izpeljalo z lahkoto, čeprav ima zanj vsa potrebna dovoljenja (gradbenega dovoljenja niti ne potrebujejo) in je ponekod že začelo gradbena dela. Gradnji stolpov znotraj naselij se je doslej uradno uprlo že okoli 20 krajev po Sloveniji, v katerih so tudi že nastale civilne iniciative proti gradnji. Po podatkih Zveze ekoloških gibanj Slovenije naj bi bilo namreč kar okoli 50 baznih antenskih postaj postavljenih v neposredni bližini (do 100 metrov) stanovanjskih objektov.
vir:http://www.dnevnik.si/slovenija/proti-oddajnikom-ze-20-civilnih-iniciativ

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Zveze ekoloških gibanj Slovenije – ZEG

ZDRAVJU ŠKODLJIVI VPLIVI MOBILNIH BAZNIH POSTAJ SO

ZNANSTVENO DOKAZANI!

Bližina mobilnih baznih postaj poveča tveganje za nastanek raka …Po pozivu Wolframa Königa, predsednika nemške Zvezne Agencije za varstvo pred sevanji, je več nemških zdravnikov preučilo podatke 1000 pacientov v obdobju med leti 1994 in 2004. Rezultati študije so bili naslednji: (1) delež ljudi obolelih za rakom je bil bistveno večji pri tistih, ki so živeli v radiju 400m od mobilne bazne postaje v primerjavi s tistimi, ki so živeli izven tega območja, in (2) zgolj po petih letih delovanja mobilne bazne postaje se je tveganje za nastanek raka potrojilo pri ljudeh živečih v bližini mobilne bazne postaje v nemškem mestu Nalia v primerjavi s tistimi, ki so živeli izven tega območja. Še ena podobna študija je bila opravljena na Fakulteti za medicino, Univerzi v Tel-Avivu, Izrael. Dva zdravnika sta na podlagi vpogleda v zdravstvene kartone ljudi, ki so živeli v območju 350m od mobilne bazne postaje, ugotovila da obstoji štirikratna večja pojavnost raka med temi ljudmi v primerjavi s splošno populacijo v Izraelu in kar desetkratno povečanje pojavnosti raka pri ženskah v primerjavi z kraji dlje od mobilne bazne postaje. In to sta le dve izmed številnih študij in povezav. Glavoboli, motnje spanja in kognitivnih sposobnosti pri ljudeh živečih v bližini mobilnih baznih postaj …V tej študiji so znanstveniki ocenjevali vpliv mobilnih baznih postaj na miselne procese, kvaliteto spanja in dobro počutje pri ljudeh. Preučili so 365 oseb, ki so več kakor eno leto živele blizu mobilne bazne postaje (20-600m). Povprečna gostota moči je bila med 0,02mW/m2 in 0,05mw/m2, kar je daleč pod priporočeno mejo visokofrekvenčnega EMS (največ: 4,1mW/m2). Zaključek študije je bil, da kljub nizkim vrednostim VF EMS ni mogoče izključiti vpliva EMS na počutje in kognitivno uspešnost. Kot stranski učinek se najpogosteje pojavljajo glavoboli. Mobilne bazne postaje povzročajo spremembe v možganskem valovanju …Rezultati študije so pokazali, da sevanje mobilnih baznih postaj povzroča večje spremembe možganskih valov. Testiranci so bili v sobi, oddaljeni 80m od mobilne bazne postaje. Soba je bila zaščitena pred sevanji, tako da so lahko kontrolirali gostoto sevanja. Opravili so tri poskuse, pri čemer so vrednosti sevanja v prvi fazi znašale 26 mikroWatt/m2, v drugi fazi 3327 mikroWatt/m2 in v tretji fazi 26 mikroWatt/m2.

Med drugo fazo so se pri testirancih začeli pojavljati simptomi, kot so zvonenje v glavi, razbijanje srca, slabost, tesnoba, zasoplost, dihalne težave, živčnost, vznemirjenost, glavobol, zvonjenje v ušesih, vročica in depresija. Študijo, ki je bila financirana s strani »Land Salzburg«, Avstrija, so znanstveniki označil za prvo na svetu, ki je dokazala, da sevanje mobilnih baznih postaj na razdalji 80m vpliva na možgansko valovanje.

ZAKLJUČEK :

Trditev, da naj bi sevanje mobilnih baznih postaja povzročalo le manjše biološke učinke je očitno za lase privlečena. Takšne trditve so neodgovorne in tudi v nasprotju z temeljnim načelom previdnostnih ukrepov, ki jih na področju elektromagnetnega sevanja priporočajo odbori Sveta Evrope ter druge pristojne institucije. V vsakem trenutku se moramo zavedati ne le, da smo ves čas zaradi mobilnih baznih postaj konstantno obsevani, ampak tudi, da nas številni »pristranski« viri konstantno bombardirajo z informacijami, da naj se ne bi imeli ničesar bati, dočim raziskave in študije neodvisnih strokovnjakov že dolga leta kažejo drugačno sliko.

Povzeto po gradivu Zveze ekoloških gibanj Slovenije – ZEG

Lipič: Sevanje baznih postaj povzroča depresijo