22.april DAN ZEMLJE

Ob misli na  naš Planet danes ne moremo biti mirni. Pravzaprav nas bi morala prihodnost skrbeti bolj kot nas skrbi. Ob vsem kaj se dogaja z podnebjem, z oceani, z vse hitrejšim izumiranjem živalskih in rastlinskih vrst, z izsekavanjem deževnega gozda in kako slabo in še vedno ravnamo z naravo sploh…

  1. april je DAN ZEMLJE, morali bi pravzaprav reči Dan življenja na Zemlji. Dan, ko boste mediji okoljskim temam posvetili kakšen prispevek več… potem pa spet po starem dalje… ropat Zemljo in njena bogastva za “(čim)višjo gospodarsko rast”, za več dobička, za več udobja, za (dobičkonosne) in vabljive nove tehnologije, četudi nevarne za življenje na zemlji… Naj omenim samo najnovejše dogajanje s posiljevanjem ljudi z peto generacijo radijskih frekvenc in tim. 5G mobilno telefonijo…

V Beli krajini ravnamo podobno saj zastrupljamo kmetijsko zemljo in podtalnico s prekomernim gnojenjem, onesnažujemo zrak in trpimo posledice starih okoljskih bremen kot je PCB v zaledju reke Krupe.

Odrasli vse to vemo… pa očitno nismo sposobni na bolje obrniti trendov, ki gotovo vodijo svet v pogubo.., Ne! Nasprotno, milijarderji sanjajo o selitvi življenja na Mars, hkrati pa jih kot kaže stanje na Zemlji ne skrbi!

Skrajno neodgovorno je do mladih, da politiki in gospodarstveniki sveta ne storijo več za pozitiven obrat k trajnostnemu razvoju, ki bo spoštoval zmogljivosti Planeta, hkrati pa zagotovil spodobno življenje na Zemlji za vse, na samo za večino.

Mladi vse to dobro vidijo in razumejo in vse bolj postajajo naša slaba vest. Protestirajo po svetu, v šoli jih učijo kako bi morali živeti in le upamo lahko da bodo naučeno znali in bili sposobni tudi živeti.

Kako mladi dojemajo današnji svet je neverjetno dobro pred kratkim zapisala Eva Drakulič, učenka 9. razreda OŠ Metlika v pesmici Današnji svet, Kot je mladim dano pa Eva zaključi optimistično z naslednjim verzom:

»Prepozno še ni,

Ni konca nam dni,

Planet je naš svet,

Na katerem znamo živet.«

 

In ostanimo pri takšnem optimizmu, hkrati pa ne zamudimo priložnosti aktivno in kritično delovati v korist naravi in boljšemu življenjskemu okolju. Tako se trudimo delovati tudi člani Društva Proteus, gibanja za naravo in okolje Bela krajina.

V Črnomlju dne 21.4.2020

Niko Šuštarič,

Predsednik Društva Proteus,

gibanje za naravo in okolje Bela krajina