KLIC MLADIH K RAZUMU

Na sedežu Upravne enote v Črnomlju je bila dne, 22. maja 2019, odprta razstava »Živela črna človeška ribica«, ki jo je pripravilo Društvo Proteus, gibanje za naravo in okolje Bela krajina. Na njej so predstavljena likovna dela učencev iz osnovnih šol občin Črnomelj, Metlika in Semič ter Srednje šole Črnomelj. Tema likovnega natečaja, ki ga je razpisalo društvo Proteus, je bila črna človeška ribica, ki po do sedaj znanih podatkih živi le na majhnem prostoru Bele krajine v okolici Črnomlja. Razstavljenih je 43 stripovskih zgodb in 8 animacij. Razstavo si lahko ogledate do 30. junija 2019.

Strokovna komisija je v sestavi predsednika komisije dr. Božidarja Flajšmana, članov komisije akademskega slikarja Roberta Lozarja ter akademskega kiparja Boštjana Kavčiča pregledala prispela dela in podelila osem nagrad in dve posebni priznanji za strip, od tega eno za plakat. Za animacijo je podelila dve nagradi in eno posebno priznanje. Katalog razstave, ki ga je oblikovala Alenka Tomašič, je z vsemi podatki o nagrajencih in sodelujočih na razstavi dostopen na spletni strani društva Proteus.

Likovni natečaj je društvo Proteus razpisalo in izvedlo na iniciativo Duške Vlašič in dr. Božidarja Flajšmana ter z veliko pomočjo in angažiranostjo sedaj že bivšega predsednika društva Nika Šuštariča, v zaključni fazi pa tudi s pomočjo nove predsednice društva dr. Marijete Kobetič. V sodelovanju z mnogimi članicami in člani društva ter sponzorji, so z otvoritvijo razstave omogočili lep in navdihujoč dogodek. Likovni natečaj »Živela črna človeška ribica« je svojevrsten klic mladih k razumu, k bolj kakovostnemu odnosu človeka do narave in okolja.

Društvo Proteus

[envira-gallery id=”1311″]

Likovni natečaj in razstavo so podprli:

–          Občina Metlika.

–          JSKD, Območna izpostava Črnomelj.

–          Ambiens, projektiranje in inženiring, d.o.o.

–          Meja, geodetske storitve, poslovanje z nepremičninami, d.o.o.

–          Odvetnik Kristjan Žalec.

–          Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj.

–          KUD Artoteka.